Informacije

TENCEL®

Ima čvrstu poliestersku snagu, luksuznu lepotu vunene tkanine i jedinstveni dodir svile

  • TENCEL® je prirodno celulozno vlakno proizvedeno iz jezgre stabla eukaliptusa. Daje koži osvježavajući osjećaj i odlično provodi vlagu. TENCEL® celulozno vlakno odlikuje izrazito velika vlačna čvrstoća.
  • TENCEL® pletenine su izdržljive kao poliester, a istovremeno meke poput svile i prozračne kao lan.
  • Za vrhunsko odvođenje vlage kod TENCEL®-a zaslužna su mikro vlakna koja nazivamo Fibrils. Fibrils vlakna su hidrofilna te izrazito brzo i jednolično absorbuju vlagu, rašire je po površini i otpuštaju u atmosferu. Takvo delovanje osigurava stalno suv i svež dušek.

 

Prednosti TENCEL®:

  • Bio održivost – generiran iz prirode.
  • Potpuno prirodno disanje i regulacija vlage.
  • Poboljšana udobnost spavanja.
  • Bolja regulacija temperature spavanja.
  • Prirodno antibakterijsko vlakno otporno na razvoj bakterija i neugodnih mirisa

 

Ova svojstva su razlog zašto je TENCEL® postao jedna od najzastupljenijih pletenina kod izrade navlaka za dušeke.

Na tržištu postoje pletenine različite površinske mase i odnosa TENCEL® vlakna u samoj pletenini. U Orneo navlakama za dušeke koristimo TENCEL® pleteninu površinske mase 320g/m² ,u odnosu 71,6% PES, 28,4% TENCEL®. Takav odnos garantira trajnost, prozračnost i omogućava pranje u veš mašini na temperaturi od 60°C, uobičajenim deterdžentima. Sve Orneo TENCEL® navlake opremljene su 4-stranim deljivim patent zatvaračem što omogućava pranje navlaka velikih dušeka u običnoj veš mašini.

Napominjemo da je prilikom kupovine dušeka važno pogledati deklaraciju na kojoj bi trebali biti iskazani sastavi tkanina u postocima.
Također je uputno pitati prodavača za površinsku masu pletenina/tkanina, jer je to bitan faktor u određivanju kvaliteta i cene proizvoda. Površinska masa pletenina nije nužno iskazana na deklaracijama.

Od 2014. godine u Orneu uvodimo u proizvodnju spiralno četkanu Tencel vatu, kao laminat navlake. Ovom inovacijom te izbegavanjem upotrebe silikoniziranih poliesterskih vlakana, postigli smo bolju regulaciju vlage, bolju prozračnost te povećali udobnost spavanja u prirodnijem okruženju i produžili vek trajanja dušeke.
Novost je i Tencel C pletenina kao najnovija generacija Tencel pletiva, obogaćena molekulama Chitosana u svrhu revitalizacije kože i još bolje antibakterijske zaštite. Chitosan je potpuno prirodan materijal koji se od ranije upotrebljava u kozmetici i medicini u svrhu obnavljanja kože i potpuno je neštetan po ljudski organizam i okolinu.

 

 

 

 

 

 

Pamuk                                             Tencel C

 TENCEL® navlake zadovoljavaju strogi Öko-Tex 100 standard.

pranje60

Kako radi Tencel?

Regulacija vlage
Prenos vlage kao rezultat delovanja sitnih Fibrils vlakna.

TENCEL® pruža jedistven prenos vlage u odnosu na sintetska vlakna. Struktura Fibril-a koja tvori TENCEL® vlakno, garantira optimalne uvjete vlažnosti za kožu. Sintetska vlakna ne mogu apsorbovati vlagu u unutrašnjost samog vlakna.

Prenos vlage je određen klimom. Ovisno o klimatskim uvjetima, TENCEL® upija ili otpušta vlagu. U usporedbi s drugima vlaknima, TENCEL® postiže najveću stopu upijanja: pri vlažnosti zraka od 65%, TENCEL® još ima kapaciteta da upije vlagu s kože.

TENCEL® – DRUGA KOŽA

Ljudska koža je naš najveći vitalni organ, ima funkciju regulacije topline i održavanja količine vode u organizmu. TENCEL® podržava telesne funkcije i deluje kao druga koža.

Subjektivan osećaj ugode dobrim delom uslovljen je mogućnošću pojedinog vlakna da absorbuje vlagu. Gruba vlakna mogu uzrokovati iritaciju kože. Ekstremno ravna površina TENCEL® vlakna daje poseban osećaj mekoće na koži.

Usporedba površine vlakna pamuka, vune i TENCEL®-a
Pogled kroz mikroskop jasno pokazuje prednost TENCEL® vlakna.

 Tencel                            Vuna                               Pamuk

Prema recentnim dermatološkim istraživanjima, nošenje odeće od TENCEL®-a znatno povećava udobnost i osećaj ugodnosti. (Dermatological study of the textile compatibility of TENCEL®, 2004, Univ.-Prof. Dr. T.L. Diepgen, Heidelberg, Germany). TENCEL® je potpuno bez hemijskih sastojaka, što je važan faktor za osetljivu kožu.

POTPUNO PRIRODNA HIGIJENA

Po pitanju higijene i razvoja bakterija, prirodne osobine TENCEL®-a pružaju mnoge prednosti za osetljivu kožu.

TENCEL® ne dopušta razvoj bakterija!!!

Rast bakterija sprečen je potpuno prirodnim putem. Ključ je u savršenoj distribuciji vlage. Vlaga se direktno absorbuje u unutrašnjost vlakna što sprečava nastanak i kondenzaciju vodenog filma na kojem bi u dodiru s kožom moglo doći do razvoja bakterija.

Prirodna zaštita od bakterija

Rezultat laboratorijskog istraživanja o razvoju bakterija na tekstilu
(Univ. Prof. Dr. B. Redl, Innsbruck University of Medicine, 2004)

Nedostaci tencelnih tkanina 
Tencel je ujednačen u poprečnom preseku, ali originalno vlakno je slabo i neelastično, kao što je mehaničko trenje, a spoljašnje vlakno može da se probije i formira kosu u rovu dužine od 1 ~ 4 mikrona, posebno u vlažnim uslovima, češće se formira U teškom slučaju, ona će biti zapljusnuta u sjemenu pamuka. No, u vrućem i vlažnom okruženju, tkanina će malo ojačati, što je velika nejednakost. Cena tencel tkanina je skuplja od opšte tkanine i je jeftinija od čiste svilene tkanine.

Tencel se može nazvati i tekstilnom kozmetikom jer osim što je sada i službeno dobar za kožu, može sadržavati pigment minerala koji štiti od UV zračenja ili oceanske mikročestice koje hidratiziraju i štite kožu, potiču njenu elastičnost i obnovu stanica.

 

 

 

 

Related Posts

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *